Du kan spare penger ved ikke å benytte en profesjonell fotograf og boligstylist når du skal selge bolig uten megler. Det er fullt mulig å ta bilder selv til salgsprospektet. Husk at fotografering er det viktigste markedsføringsmaterialet du har når du skal selge bolig uten megler. Det er bildene som skal friste potensielle kjøpere til å gå på visning. Det lønner seg derfor å gjøre et skikkelig forarbeide, fremfor å bare knipse noen raske bilder med mobilen.

Rydd grundig når du skal selge bolig uten megler

Det kanskje viktigste tipset er å rydde skikkelig før du setter igang fotografering. Som en tommelfingerregel bør alt av personlige effekter og eiendeler ryddes bort.

Når du har ryddet godt, så sett gjerne frem litt friske blomster, et fruktfat og annet som gir rommet litt liv og gjør det litt pyntelig.

Husdyr er koselig, men ikke alle er like enige. Med mindre du selger en eiendom innrettet som hundekennel eller dyrepensjonat, er det som regel lurt å holde bikkja og katten ute av bildet.

Tenk over vinkel og lys ifm. fotografering

Ved fotografering er det er en god regel å alltid holde kameraet rett og i vater. Da får du rette linjer. Et godt utgangspunkt er ofte å ta bildet fra omtrent hoftehøyde. Sørg for å ha minst to vegger og tak med i bildeutsnittet. Husk at det er rommet som er viktig, ikke møblene, så bruk utsnitt som gir en god romfølelse og fokuser på det viktige i rommet, som f.eks. en peis eller en flott dør.

Lys er det som skaper et godt bilde. Bruk i størst mulig grad naturlig dagslys og helst ikke blitz, med mindre enn at det er strengt nødvendig.

Bruk stativ og vidvinkel

Du får best resultat ifm. fotografering dersom du setter kameraet på et stativ og benytter fjernutløser. Dette gjør det mulig å bruke lengre lukkertid, noe som igjen gir en bedre dybdeskarphet i bildet, og ikke minst blir det enklere å unngå å bruke blitz.

Som regel anbefales det å bruke vidvinkel ved fotografering av interiør. Husk at jo lavere brennvidde objektivet ditt har, jo mer forvridning vil det bli langs bildekanten. Har du en typisk 28 mm vidvinkel liggende, vil denne som regel være mer enn god nok. Mange profesjonelle interiørfotografer kanskje foretrekker en 24 mm linse.

Tidspunkt

Som regel ønsker man at vise rommene i boligen så lyse og innbydende som mulig. Det lønner seg derfor å ta bildene midt på dagen, der mengden med dagslys er størst. Selvsagt er det ingen regel uten unntak. Har du f.eks. en peis i stua, ønsker du kanskje å vise den frem på en mest mulig koselig måte, når det er mørk og med god fyr i peisen. Det samme gjelder hvis du f.eks. har en spesiell fin utsikt med en flott solnedgang. Da ønsker du selvsagt å ta et bilde av dette i «den gyldne timen».

Det kan også lønne seg å planlegge fotograferingen i god tid når du skal selge bolig uten megler. Skal du f.eks. selge huset ditt på høsten eller vinteren, kan det være lurt å ta utendørsbildene på sommeren, når hagen vises fra sin beste side. Det er tross alt mer innbydende med en grønn og frodig hage i full solskinn, enn en grå og bar hage i høstregn.

Etterbehandling av bildene

Nesten uansett hvor bra bilder du tar når du skal selge bolig uten megler, så blir de bedre om du foretar litt etterbehandling på datamaskinen. Som regel holder det å justere lyset litt og kanskje gi fargene litt mer «smell». Da vil boligen fremstå litt mer attraktiv. Det er slett ikke så vanskelig som det kanskje høres ut. Det finnes flere gode online tjenester som lar deg laste opp og etterbehandle et bilde, f.eks. BeFunky og pixlr. Et alternativ, som også mange profesjonelle fotografer benytter, er Adobe Lightroom. Det programmet finnes både i en online utgave og som en programpakke du laster ned og kjører lokalt fra din PC eller Mac.

Få tips og hjelp online

Det finnes mengder av nyttige ressurser online, for dem som ønsker å lære å ta gode interiørbilder. Google er din venn, men her er et par nettsider å starte med: